Dodatni programi su oni u koje se dete može uključiti po sopstvenom izboru ili ostati u slobodnoj igri.

NAUKA ZA DECU “A KAKO, A ZAŠTO”

Radi se kroz niz ogleda u kojima su deca aktivni učesnici. Naša uloga je da pripremimo sredstva i objasnimo cilj dok do zaključka  deca dolaze sama. Ovaj program deci pruža puno zadovoljstvo usled samostalnog pronalaženja odgovora na pitanja zašto i kako, vezanih za stvari koje ih okružuju, kao i što zadovoljava njihovu potrebu za igrom i istraživanjima. Dete se upoznaje sa osnovama prirodnih nauka što će mu svakako pomoći da lakše i brže razume i usvoji zakone u prirodi sa kojima se susreće svakodnevno, kao što će mu pomoći da lakše usvoji teorije iz pojedinih predmeta koji ga očekuju u školi. Koraci koji  vode dete ka saznanju su: posmatranje, klasifikacija, postavljanje pitanja, merenje, predvidjanje, eksperiment, istraživanje i komunikacija. Program obuhvata sledeće oblasti: voda, vazduh, svetlost, elektricitet, magnetizam, zemlja, hrana, hemijske reakcije.

DRAMSKE RADIONICE “OD PRIČE DO POZORIŠTA”

Kroz ovaj program deca ce shodno svojim interesovanjima zabavljaju i saznaju upoznavajući sadržaj svetskih i domaćih romana za najmladje.U svet lepe i plemenite pisane reči ulazimo uz pomoc naših mogućnosti i potreba da se igramo i maštamo. Upoznajemo roman ”Čarobni krug”, Suzane Tamaro koji je prožet ljubavlju prema cveću i životinjama, prema lepom nasuprot ružnom i prema ljubaznom a ne drskom. Delove ovog romana ćemo dramatizovati i pored toga što ćemo glumiti i zabaviti se, na taj način ćemo mnogo biti bliži sadržaju i poruci.

DINOSAURUSI – MITOVI I ISTINE

Svet dinosaurusa, za decu je veoma mističan i nepoznat. Ovaj program će deci pružiti mogućnost da taj svet osvoje, kroz puno igre, materijala i istraživanja. Da li su svi dinosaurusi bili veliki? Da li su svi bili ”opasni”? Da li smo sigurni da su bili zeleni? Da li je bilo pametnih i manje pametnih dinosaurusa? Da li su svi dinosaurusi  živeli u isto vreme? Da li su sve praistorijske životinje bile dinosaurusi? Da li su dinosaurusi znali da plivaju ili lete? Na ova i još mnogo drugih pitanja vezanih za dinosauruse i vreme u kojem su živeli, naćićemo odgovore prolazeći kroz ovaj program. Program ima i drugu crtu koja se bavi povezivanjem našeg vremena i vremena dinosaurusa, kroz koji deca iskazuju i objašnjavaju svoja osećanja vezana za svet dinosaurusa, pronalaze uloge dinosaurusima u našem vremenu i obrnuto…

decica-linija