Konjunktivitis je zapaljenje tanke, providne membrane – sluzokože koja oblaže unutrašnju površinu očnih kapaka i vidljivi beli deo očne jabučice – beonjače. Upalni proces se obično razvija na oba oka, a može da se pojavi prvo na jednom, pa kroz dva dana na drugom oku. Isto tako, moguće je da zapaljenje protekne asimetrično, odnosno da bude vrlo izraženo na jednom, a znatno manje na drugom oku.

Konjunktiva je u stalnom kontaktu sa spoljašnjom sredinom i zato je izložena mikroorganizmima i drugim oblicima iritacije. Suze stalno ispiraju površinu oka i sadrže enzime i antitela koja sprečavaju razvoj bakterijske infekcije i na taj način štite površinu oka.

Uzroci za nastanak zapaljenja oka kod dece mogu biti razni spoljni faktori, bakterijski, virusni, alergijski (glavni uzročnik je polen)  ili hemijski (dolazi do nadražaja oka ako dođe u kontakt sa nekom hemikalijom kao što je hlor iz bazena…).

Kod dece se najčešće javlja, bakterijski (uzrokuju ga bakterije streptokoke, stafilokoke, pneumokoke).

Kod svakog deteta simptomi mogu biti drugačiji, a neki od osnovnih su:

  • crvenilo očiju
  • iritirane oči
  • otečenost kapaka
  • pojava žutih krmelja na kapcima
  • spojeni kapci prilikom buđenja
  • peckanje u očima
  • detetu smeta svetlost .

Osim toga,  detetu može  biti narušen san i apetit, stalno će dodirivati oči rukama.

RAZLIKA IZMEĐU VIRUSNOG, BAKTERIJSKOG I ALERGIJSKOG KONJUNKTIVITISA

U oba slučaja se razvija crvenilo oka, grebuckanje, peckanje i pojačano stvaranje sekreta. Međutim, kod bakterijskih infekcija se stvara sekret koji je gust, žut, ponekad zelenkast. Ujutru su očni kapci zatvoreni tim sekretom koji se sasuši preko noći oko ivica kapaka – to krmeljivo oko je slika bakterijskog konjunktivitisa.

I u slučaju virusnog konjunktivitisa se pojavljuje crvenilo, peckanje, otok kapaka i pojačana sekrecija, ali je u tom slučaju sekret vodenast.  Oči su pune suza.

Virusni konjunktivitis se prenosi kapljičnim putem. Često je virusni konjunktivitis udružen sa kijavicom ili kašljem, koje prouzrokuju isti virus. Ti virusi, koji se zovu faringokonjunktivalni, zahvataju grlo i oči, česti su uzročnici prehlade. Lako se prenose sa jedne osobe na drugu – kašljem, kijanjem, razgovorom. Važno je znati da kod virusnog konjuktivitisa antibiotske kapi neće dati rezultate.

Bakterijski konjunktivitis se prenosi uglavnom dodirom, a deca u igri redovno dodiruju jedno drugo, razmenjuju igračke… Oko 48 sati nakon upotrebe antibiotskih kapi, dete više nije zarazno po okolinu, ali terapija antibioticima svakako treba da se sprovede do kraja, u dogovoru sa lekarom.

Alergijski konjunktivitis izazivaju alergeni. Najčešće se javlja sezonski, a simptomi su otok kapaka, peckanje u oku, pojačano suzenje, crvenilo i beličast sekret. Većina osoba ima i propratni rinitis. Svrab dovodi do trljanja očiju i stvaranja edema (otoka) i zadebljanja spojnice oka, pa ona postaje neprovidna. Spojnica oka stvara više sekreta kada je zapaljena. Sekret može da bude veoma obilan i da se sliva preko rožnjače, ometajući vid. U toku noći se sasuši na rubovima kapaka, slepi ih, te kapci mogu da se otvore tek posle ispiranja sasušenog sekreta. Alergijski konjuktivitis se često leči stavljanjem hladnih obloga na oči, anti-alergijskim kapima za oči ili veštačkim suzama.

Najbolja prevencija je izbegavanje alergena.

PREVENCIJA KONJUNKTIVITISA

Redovno pranje ruku je osnovna preventivna mera. Ne treba dodirivati oči rukama, takođe, potrebno je izbegavati zajedničku upotrebu peškira i preparata za oči, kao i učestalo menjanje jastučnice.

KAKO PRAVILNO OČISTITI OKO I APLICIRATI KAPI

Oko treba prvo očistiti od krmelja, sterilnom gazom i troprocentnim rastvorom borne kiseline, ukoliko nemate bornu kiselinu kao zamena može da posluži i fiziološki rastvor. Važno pravilo jedan potez prilikom čišćenja, jedna gaza. Nakon čišćenja oka stavljaju se kapi. Deca ovo ne prihvataju lako, pa je potrebno uložiti strpljenje da se detetu polako i nežno stave kapi. Detetu treba prvo ukapati par kapi na prst da se uveri da nema bola, pa tek onda kapi stavljati u oko. Kapi se stavljaju u unutrašnji ugao oka (ka nosu). Detetova glava treba da bude u horizontalnom položaju sa pogledom na gore. Kada kapi ukapate u unutrašnji ugao oka sačekajte malo dok dete ne otvori oko i tada će rastvor da se razlije po oku. Kapi se stavljaju u oba oka čak i kada drugo oko nema simptome infekcije.

Maja Banjanin, viši dijetetičar-nutricionista

Ostavite komentar na ovaj tekst