God dag,  ja sam Marija Mićović…

Tri godine svog života provela sam radeći u Otkrivalici kao muzički pedagog i nosim ih u srcu zajedno sa svim divnim ljudima koji su deo te čarolije.

Danas živim i radim u Švedskoj kao pedagog u vrtiću.  Sa vama ću deliti neke zanimljive delove naše svakodnevnice. Nadam se da ćete uživati, a ja ću opet biti deo Otkrivalice.

 


SAMOSTALNOST U IGRI KAO PRIORITET

 

Samostalnost je veoma važna u našoj svakodnevnici. Od samog početka deca se uče da sve što mogu urade sama, a mi smo tu da im pomognemo da ono što još uvek ne mogu, nauče što pre.

Odrasli ne smeju da rade stvari umesto dece i za decu, već samo da im pomognu da ih urade sama.

Drugačije razmišljanje se smatra pogrešnim!

 

Sa mokrih stena deca skaču u bare, svi u isto vreme, neki od njih čiste po blatu, neki samo pljuskaju po vodi ….,

padaju mnogo puta ali svaki sledeći put su sve spretniji.

 

 

 

 

 

Bicikl uče da voze sami. Kada savladaju vožnju, mogu da povezu i drugara. Imamo i benzinsku stanicu koju smo sami  napravili.

 

U igri dođje i do nekog sudara, pada, konflikta …. ali i tu nastojimo da se što manje uključujemo u razrešavanje, već da ih podstaknemo da to urade sami.

 

 

 

 

 

Penjalicu deca obožavaju . Pravilo je da se penju dokle god mogu sami, mi ne pomažemo  jer smatramo da onaj ko ne može sam da se popne ima velike šanse da padne. Oni su uporni, spretni i vrlo brzo savladaju sve prepreke.

 

 

 

 

Tobogan, čak i mokar i klizav je uvek aktuelan u različitim varijantama.

 

 

Prljave ruke peremo u barama.

 

 

 

 

 

Ono, čemu se uvek teži jeste da se deci ponudi što više mogućnosti, a da oni sami nalaze načine kako i čime će se igrati i da što više sami osmišljavaju igre.

 

 

 

 

Da, i kod nas je leto verovali ili ne. U junu je bilo 12 stepeni a sada je 18 – 19 i često pada kiša ali to nam ne smeta da se dobro provodimo!

 

Marija Mićović

Ostavite komentar na ovaj tekst