MARTA NIKOLIĆ

Moje ime je Marta. Rođena sam u Beogradu gde sam završila osnovnu školu, gimnaziju i fakultet.

Mala Marta često je bila u svom svetu priča- mogla je da izmašta čak pet priča u pet minuta i da u svakoj ima važnu ulogu npr. da reši neku misteriju. Maša (kako su me nazvali), je obožavala lutke toliko da je jednom zgodnom prilikom, ušla u izlog prodavnice i pretvarala se da je jedna od njih. Volela je da glumi, peva i pleše. Vrlo je ponosna na ulogu ruže (u predstavi „Mali princ“), jer je smislila i izvela pokret koji nije postojao u scenariju. Uz to je mnogo volela da se druži sa drugom decom i da smišlja igre u kojima će svi učestvovati.

Uz ove umetnosti, kada sam postala malo starija, otkrila sam da volim da istražujem linije, oblike, boje, razne materijale i njihove teksture. Gde sam to otkrila? Naravno, prvo u kuhinji, pa u šumi, pa na moru. Onda sam završila razne umetničke radionice. Sve vreme mi je nedostajao taj jedan magični sastojak, uz koji bi ta istraživanja bila potpuna. Setila sam se, nije jedan već su to – deca. Tako sam odlučila čime želim da se bavim kad porastem.

Kao velika, radila sam kao učiteljica u jednoj osnovnoj školi, pa sam onda radila na Učiteljskom fakultetu. Tamo sam pomagala budućim vaspitačima i učiteljima kako da likovni rad sa decom bude kreativan, zabavan i magičan. Usput sam upisala doktorske studije na jednom umetničkom fakultetu i jedva čekam da ih završim. Nakon fakulteta, došla sam u vrtić – Otkrivalicu. Ovde radim od novembra 2022., ali osećaj je kao da sam ovde mnooooooogo duže. Otkrivalicu upoznajem kroz neobična istraživanja sa decom, tople zagrljaje i nežne osmehe i nezaboravne priče koje se ovde stvaraju i neguju.

Ako nas vidite kako radoznalo ispitujemo šta sve mogu naša čula i kako „rade“ različiti materijali iz našeg okruženja, pridružite nam se u toj veoma ozbiljnoj šašavoj igri.

Deca o Marti kažu –mnogo voli da crta i ima super ideje, sve zna da nacrta. Pravi eksperimente sa bojama. Ona je visoka kao žirafa, ima čak 80 cm, i kao džin je visoka ali nema glas kao džin.
Ima crnu kosu ali nekad veže punđu. Sa njom radimo šašave radionice.