ŠTA JE TRENING SNAGE

Trening snage predstavlja praksu korišćenja sopstvene težine tela, mašina ili slobodnih tegova kako bi se oblikovali mišići. Kada se koristi bilo kakav otpor mišići rade napornije, a taj rad njima omogućava da rastu i oblikuju se. Kako mišići rade više, tako postaju i jači i efikasniji.

Pored toga, trening snage deci može pomoći u ispravljanju držanja tela (naročito kičme ukoliko je povijena), poboljšanju stabilnosti i ravnoteži tela, učvršćivanju ligamenata i tetiva koje podržavaju mišiće i kosti, a trening snage takođe utiče i na povećanje gustine kostiju čime one postaju čvršće. Koristeći trening snage deca će se osećati zdravije i bolje.

Najveća zabrinutost roditelja  je da li rad sa opterećenjem može prekinuti rast dece?

Nauka kaže da je ovo verovanje samo mit, ali svakako postoji razlika u tome na koji način će treningu snage biti izložena deca različitog uzrasta.

Cilj treninga snage kod dece nije da postanu veći i masivnijii i ne treba ovakav trening mešati sa profesionalnim dizačima tegova ili bodibildingom za koji ste već zasigurno čuli. To su specifični sportovi koji se ne preporučuju deci i omladini.

Cilj treninga snage je da pomogne deci da izgrade zdrave mišiće, zglobove i kosti, oblikuju svoje telo i steknu dodatnu snagu. Na predškolskom uzrastu deca se veoma dozirano izlažu vežbama snage isključivo koristeći sopstveno telo (sklekovi, čučnjevi, leđnjaci ili trbušnjaci). Ovakve i njima slične vežbe mogu pomoći deci i da izgrade osećaj za ravnotežu ali i da imaju kontrolu i svest o svom telu.

Kako deca rastu tako se i vežbe mogu usložnjavati, pa u osnovnoj školi, dete, uz pravilno dizajniran program vežbi, može steći dodatnu izdržljivost, ukupan povišen nivo kondicije i bolji sportski učinak. Trening snage mu može pomoći čak i u sprečavanju nastanka povreda i kod ubrzanja oporavka.

BEZBEDNOST

Važno je obezbediti adekvatan prostor za vežbe kao i pokazati detetu odgovarajuću tehniku izvođenja vežbi. Neophodno je da dete tokom vežbanja sluša svoje trenere, da se ne pravi  važno pred drugarima i ne pokušava da izvodi vežbe koje nisu u skladu sa njegovim trenutnim mogućnostima, o čemu brine trener na predškolskom uzrastu.

Na starijem uzrastu, kada vaše dete pođe u školu, ukoliko planirate da ga izložite složenijim treninzima snage, kao i u svakom sportu, mudro bi bilo da pre bilo kakvog režima treninga, posetite lekara. Odlazak kod lekara je sa ciljem da se uverite da je sa telom vašeg deteta sve u redu i da nema nikakvih dodatnih problema koji mogu nastati uključivanjem treninga snage.

Nikola Mojić, prof. fizičkog vaspitanja

Ostavite komentar na ovaj tekst