Kutak je osmišljen kao podrška promociji zdravlja i zdravim stilovima života. Namenjen je deci, roditeljima i saradnicima u PU.

Cilj zdravstveno preventivnog kutka je očuvanje i unapređenje zdravlja dece u kolektivu, kroz približavanje različitih zdravstvenih tema roditeljima i saradnicima i pomoć deci za usvajanje  higijenskih i zdravstvenih navika.

Osnovu preventivnog kutka čine teme iz higijene kao što su: pravilna ishrana, nega i higijena usta i zuba, higijena ruku i fizička aktivnost dece predškolskog uzrasta (saradnja sa profesorom fizičkog vaspitanja). Jednom u mesec dana će se smenjivati i teme iz zdravstva koje su vezane za sezonu i najčešća stanja u kolektivu, kao što su:

alergije, varičele, vaške, infektivne ospe (šarlah, bolest ruku, stopala i usta…), grip i prehlada, ogrebotine i povrede, ujedi insekata, opstipacija i dijareja, sunce za i protiv, bolesti zuba – karijes.

Teme se prezentuju u prijemnoj prostoriji na mestu predviđenom za to, u formi tekstova, aplikacija-sličica, strip priča, značajnih sugestija i saveta i na sajtu u  Blogu.

 Zdravstveno-preventivni kutak uređuje viši dijetetičar nutricionista i pedijatrijska sestra.

Deo Zdravstveno-preventivnog kutka koji se tiče fizičke aktivnosti uređuje prof. fizičkog vaspitanja.

Svi saradnici Otkrivalice, svako iz svog domena, daju doprinos Zdravstveno-preventivnom kutku.

Zdravstveni-kutak (2)
Zdravstveni-kutak (1)
Zdravstveni-kutak (4)
Zdravstveni-kutak (3)